Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
0eff14ae ddab fd1b fff9 b3ef943fba66

6G bygger vidare på 5G. Därför satsar allt fler länder redan nu på utveckling inom 6G. Antalet patent inom 6G-standarden ökar liksom forskning och industriell utveckling.

Kina leder patentligan i världen för 6G. Det konstaterar Tokyo-baserade forskningsinstitutet Cyber Creative Institute i en kartläggning av 20 000 patentansökningar inom nio kärnteknologier för 6G, inklusive kommunikation, kvantteknik, basstationer och artificiell intelligens.

Länder med fler patentansökningar tenderar att vara ledande när det gäller avancerad teknik och har ett större inflytande på industristandarder. Här följer en sammanställning av framstegen inom 6G världen över.

Kina
Kina toppar alltså patentlistan, med 40,3 % av världens 6G-patentansökningar. Kinas patentansökningar är mestadels relaterade till mobil infrastrukturteknologi, inklusive satellitkommunikation. I november 2021 lanserade University of Electronic Science and Technology i Kina framgångsrikt världens första 6G-satellit. Kina har gjort 6G till en prioriterad del under initiativet "Made in China 2025".

USA
Som nummer två på patentlistan för 6G hamnar USA, med 35,2 % av världens 6G-patentansökningar. Även Nordamerika siktar på globalt ledarskap inom 6G. Bank of America identifierar 6G som en av de 14 nya teknologier som kommer att stå för en dominerande tillväxt under de kommande åren. Den amerikanska kongressens Kommitté för energi och handel antog den 21 juli 2021 ett lagförslag som kräver att Federal Communications Commission (FCC) inrättar en "6G Task Force" för att undersöka hur man designar och distribuerar 6G-teknik.

Japan
Som nummer tre på patentlistan för 6G hamnar Japan, med 9,9 % av världens 6G-patentansökningar. Japanska investmentbolaget SoftBank , 36:e största börsbolaget i världen, presenterade redan under 2021 sin vision för 6G och tillkännagav två initiativ som syftar till nästa generations mobila anslutningar. Ryuji Wakikawa, chef för divisionen avancerad teknologi på SoftBank, förtydligar att "med 6G kommer alla företag i Japan att bygga på grunden för mobila nätverk, precis som Internet blev den enda vanliga grundläggande infrastrukturen för onlinekommunikation runt om i världen."

Europa
Som nummer fyra på patentlistan för 6G hamnar Europa, med 8,9 % av världens 6G-patentansökningar. I Europa har både svenska Ericsson och Uleåborgs universitet i Finland publicerat 6G-vitböcker. Europeiska unionen har spelat en nyckelroll i standardiseringen, inklusive inrättandet av en forskargrupp av European Telecommunications Standards Institute. En första uppsättning 6G-projekt har redan lanserats av EU under partnerskapet 5G-PPP med EU:s flaggskepp för 6G som heter Hexa-X.

Sydkorea
Som nummer fem på patentlistan för 6G hamnar Sydkorea, med
4,2 % av världens 6G-patentansökningar. I Sydkorea har Samsung Electronics och LG Electronics redan inrättat 6G-utvecklingscenter, och regeringen subventionerar utvecklingsinsatser. Samsung investerar häpnadsväckande 205 miljarder dollar under de kommande tre åren, inklusive i utvecklingen av halvledare för att hålla en ledande position med framväxande teknologier som artificiell intelligens, 5G och 6G nätverksinbäddade lösningar.

Brasilien
Under 1980-talet var Brasilien som industriland en av föregångarna i att ställa om från 4-20 milliampere som signalbärare till två-vägs digital kommunikation – det som kallas fältbussteknik. Nu är Brasilien i frontlinjen även för 6G. I Brasilien har universitet och andra institutioner inlett samarbete för att lansera initiativet "Brasil 6G", som syftar till att förena nationell forskning under ett paraply. Medan det första steget av Brasil 6G-satsningen huvudsakligen fokuserades på användarfall och krav, syftar det andra steget till att utveckla en plattform som kommer att ge brasilianska forskare möjlighet att testa lösningar, algoritmer och idéer i en 6G-miljö.

Brett engagemang
5G och 6G har ett bredare användningsområde än bara mobiltelefoni. Det breda samhällsintresset världen över vittnar om att det är fler sektorer än telekom som nu engagerar sig. 5G förväntas bana väg för digitalisering och omvandling av viktiga industrisektorer som transport, logistik, handel, tillverkning, hälsa, gruvdrift, smarta städer och allmän säkerhet. Behovet av anslutningstjänster kommer att fortsätta växa exponentiellt och kommer därför att kräva bithastigheter i storleksordningen hundratals Gbps till Tbps. 6G tar vid med högre funktionell kapacitet – högre hastigheter och högre intelligens.

I kommande veckobrev kommer 6G att beskrivas mer ingående – med utgångspunkt från de nya kvaliteter som 5G bidrar med. Detta blir också målsättningen för kommande seminarier.

Preliminära program och anmälningsflik för seminarier hittar du på hemsidan https://www.teknikhuset.org/anmhar.