Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
De657f55 91e1 2700 b76b d0d577613e15

Satellituppkoppling ökar – även inom EU
Tusentals massproducerade små satelliter i låg omloppsbana runt jorden (LEO), som kommunicerar med utsedda marksändare.

Det blir allt fler nya satellituppkopplingsprojekt i världen. Trots kritiken om långsamt och väderberoende bredband, byggs ny kapacitet i ett rasande tempo. Nu satsar även EU på egna system – och nya allianser väntas inom telekom.

EU satsar på eget satellitsystem
Även EU satsar alltså på ett eget satellitprojekt för internetuppkoppling. I dagens digitala värld är rymdbaserad anslutning en strategisk tillgång för EU:s motståndskraft. Det menar EU:s kommissionsledamot för den inre marknaden, Thierry Breton.

Planen integrerar EU:s försvarspolitiska ambitioner samt ekonomiska intressen när det gäller att öka strategisk autonomi genom att tillhandahålla ett alternativ till Elon Musks SpaceX Starlink satellitinternetnätverk med 42 000 planerade satelliter, Jeff Bezos Kuiper-nätverk med 3 200 planerade satelliter och den brittiska regeringens OneWeb-nätverk med 650 planerade satelliter.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron betonar vikten av att Europa har en egen internetsatellitkonstellation. - Det finns ingen egentlig makt eller autonomi utan att hantera rymden. Macron menar att Europas ansträngningar att bygga sin egen internetsatellitkonstellation är en "suveränitetsfråga" och att "Europa måste ta sin plats när det gäller konstellationer." - Satellitkonstellationer är en kritisk komponent i framväxande teknologier som höghastighetsinternet, autonom körning, räddningstjänst och sjötransport.

Sverige blir en del av Space-based Secure Connectivity
EU:s satellitsystem kommer att finansieras av ett bidrag på 2,4 miljarder euro från 2022 till 2027, parallellt med andra finansieringskällor – inklusive EU:s medlemsländer, europeiska rymdorganisationen och investeringar i den privata sektorn. EU-satsningen blir ett komplement även till den svenska telekommarknaden redan från 2023.

Oligopolets utveckling i Sverige
Begreppet backhaul hänvisar i allmänhet till den sida av nätverket som kommunicerar med det globala Internet. Den ökande mängden backhaul som satelliter bidrar med, kommer att konkurrensutsätta det oligopol som tjänat Sverige väl sedan 1993. En ökande konkurrens mellan satellitleverantörerna bedöms därför bidra till en rad förändringar till marknadens nytta:

  • Utveckling av hastighet, kapacitet och kvalitet

  • Ett ökande utbud av tjänster, däribland 5G

  • Ökande redundans i händelse av kris

  • Sjunkande priser

Detta är dåliga nyheter för svenska telekom-aktier, som redan har svårt att hävda sig som tillväxtaktier. Inför introduktionen av 6G, med ökande nätintelligens och fokus på inomhusnät, kommer relevansen att vara en noterad aktie ytterligare att minska. Då ökar sannolikheten för uppköp – troligtvis av större internationella aktörer, som betraktar mobilanslutning som en ”commodity”, däribland BigTech.

Framtidens mobilanslutning – 5G i byggnad
Utformningen och val av backhaul kommer givetvis att påverka hur vi utformar 5G-nät i byggnader och kopplingen till accessnäten. Telekombranschens förändringar de närmaste tio åren innebär också att nya aktörer delar på affären.

Mer information om nya uppkopplingsmöjligheter kommer under höstens seminarier.

Preliminära program och anmälningsflik för seminarier hittar du på hemsidan https://www.teknikhuset.org/anmhar.