Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
0b6e9c80 9283 4bf5 8e94 eadda963e840
Frågan ställs allt oftare. Wi-Fi 6 eller 5G?
Projektet 5G i byggnad har sammanställt en faktabaserad jämförelse som kommer att diskuteras i kommande veckobrev samt under strategimötet den 24 november. Jämförelsen talar som väntat till 5G:s fördel ur ett generellt perspektiv men påverkas givetvis av vilken typ av applikation som avses. I de lagreglerade applikationerna, som utgör väsentliga delar av 5G i byggnad, passar 5G bäst. Exempelvis de samhällskritiska sektorerna hälsovård och omsorg. Men även för enklare fastighetstekniska applikationer blir 5G också ett självklart val utifrån jämförelsen. Tio gånger längre batteritid talar till fördel för 5G – främst ur ett kostnadsperspektiv.
 
Självklart är jämförelsen faktabaserad och förankrad tillsammans med ledande systemleverantörer. Av totalt 14 jämförda egenskaper är 5G överlägsen Wi-Fi 6 på totalt sju av dem. Wi-Fi går ut segrande endast på en av de 14 och för övriga sex är prestanda lika. Det mest utslagsgivande är maskinkommunikationen och den batteritid som erbjuds. Batteritiden blir avgörande för totalekonomin. Så även inom hälsovård och omsorg, där givetvis de möjliga livsuppehållande egenskaperna blir avgörande - inomhus och utomhus. 5G vinner jämförelsen.
 
En viktig applikation för jämförelse är medicinska sensorer – som ska fungera både inomhus och utomhus. Bilden ovan visar Philips biosensor, som exempelvis ett läkarteam på Västerviks sjukhus nu vill studera i ett regionalt projekt. Biosensorn har ännu inte utrustats med 5G chipset men sensorn skulle få ett bredare användningsområde i samhället om en lättanvänd, skarvlös och säker uppkoppling fanns tillgänglig under en längre tidsperiod.
 
Philips bärbara biosensor erbjuder ett enkelt och bekvämt sätt att hålla koll på patienter som behöver övervakning efter exempelvis en sjukhusvistelse. Denna självhäftande biosensor mäter automatiskt och kontinuerligt vitala hälsodata men även kroppshållning, stegantal och eventuella fallolyckor.
 
Biosensorn väger blott 12 gram och är bara 36 mm lång – kortare än en vanlig tändsticka. Trots sin ringa storlek innehåller sensorn en rad avancerade teknikdelar. Sensorn har EKG-elektroder som mäter hjärtfrekvens. Den har en 3-axlad accelerometer av typen MEMS (mikroelektromekaniska system) som mäter rörelse. En termistor i sensorn mäter hudens temperatur och kan indikera febertillstånd.
 
Sensorn limmas fast på huden. Det finns två sorters lim beroende på hur rörlig och aktiv bäraren av sensorn är. Silikonlim används för personer som är normalt aktiva. Hydrokolloidlim för personer som är mer rörliga. Ett hydrokolloidförband är biologiskt nedbrytbart, andas och fäster vid huden.
 
Sensorn drivs med ett zinkluftbatteri. Zinkluftbatterier används ofta som energikälla i hörapparater. De är billigare att producera än litiumjonbatterier eftersom det finns gott om zink i världen. Dessutom har zinkluftbatterier möjlighet att lagra mer energi – teoretiskt sett fem gånger så mycket som litiumjonbatterier – samtidigt som zinkluftbatterier är säkrare och mer miljövänliga. Det finns numera också uppladdningsbara zinkluftbatterier. Att 5G kan erbjuda en strömsnål kommunikation både inomhus och utomhus är avgörande. Nominellt 10 års batteritid för 5G mot ett år för Wi-Fi 6.
 
En bärbar sensor av denna typ är givetvis användbar i många situationer. Den erbjuder ett enkelt och bekvämt sätt att hålla koll på patienter som behöver övervakning efter exempelvis en längre sjukhusvistelse. Efter tio dagar i en sjukhussäng minskar muskelmassan med upp till 10%. Sviterna efter ett kirurgiskt ingrepp kan dessutom påverka allmänhälsan på ett sätt som gör det motiverat att följa balans, rörelserehabilitering i kombination med hjärtats funktion. Även för helt arbetsföra personer.
 
Sensorn kan också tänkas vara användbar över längre tidsperioder, som ett permanent inslag i vardagen – exempelvis för multisjuka äldre personer i kvarboende. Biosensorn kan ge en första tidig indikation på en rad förändringar i hälsotillståndet. Därigenom bidra till att minska tillhörande kostsamma negativa händelser, komplikationer, oplanerade överföringar tillbaka till intensivvård och längre sjukhusvistelser.
 
Biosensorn är intressant både inom sjukvård och äldreomsorg. Att bygga säkra inomhusnät på ett kostnadseffektivt sätt blir därför en uppgift för både kommuner och regioner. Uppgiften kommer att inkludera både affärsrelaterade och juridiska frågeställningar. Projektet 5G i byggnad tar därför initiativ till att via en förening kunna erbjuda oberoende rådgivning, utredningar och myndighetsdialog. Därför inleds nu samverkan med Användarföreningen, som har fem års erfarenhet av lagreglerad teknik inom samhällskritisk verksamhet.
 
Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen.