Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
4db186c2 d04a fcc1 e38e d6efa64c2a90

5G-servern i centrum
Det är 5G-servern i det mobila nätet som gör skillnaden. Det är hjärtat i 5G Standalone som gör 5G till ett prioriterat område inom EU:s inre digitala marknad – framför Wi-Fi.

Det är kanske inte det första man tänker på men det är 5G Core i den nya Standalone-versionen som ger låg latens, stor bandbredd, storskalig kapacitet och möjligheten att skapa flera specifika nät i det fysiska nätet – det som kallas Network slicing. Möjligheten att skapa ”nät i nätet” som kan anpassas efter olika behov.

5G ger bättre kapacitet
Ett förbättrat mobilt bredband med ökad kapacitet – det är det primära målet för mobiloperatörerna när det gäller 5G.

Därutöver finns det behov inom myndigheter, inom näringslivet, inom samhällsviktig verksamhet. Behov som är specifika – med tuffare lagkrav – och som därför skiljer sig från uppkopplingen för vardagliga konsumentbehov, där Wi-Fi har varit vanligt. Det är just sådana varierande behov som kan tillgodoses med Network slicing. Immersiva medier, cybersäkerhet för en advokatfirma, robotik inom industrin, realtids patientdata inom äldreomsorgen, robotkirurgi inom sjukvården, drönarleveranser inom transportsektorn – för att ge några exempel.

5G, definierat i 3GPP-arkitekturen, bygger på 5G Standalone (5G SA) New Radio och 5G Standalone Core (5G SA Core). Den arkitektoniska utformningen är till sin natur molnbaserad. 5G-corens öppna, modulära struktur, tillsammans med 5G Service Based Architecture (5G SBA) gör det praktiskt att introducera framtida nätverksfunktioner och tillåta funktioner att snabbt implementeras och skalas – närhelst och varhelst det behövs i nätet.

Nätverksfunktioner distribueras som mikrotjänster, där affärslogik levereras som små, modulära och tillståndslösa tjänster. Funktionerna i 5G Standalone kan flyttas till användarnas del av nätet och tillgodoser låga latenskraven för kommunikation av kritisk maskin-typ genom att tillhandahålla nivåer av automatisering över ett heltäckande nätverk. Det gör att 5G Standalone kan uppfylla kraven och behoven hos nya tjänster och applikationer i samhället.

5G är snabbare
5G Standalone-arkitekturen bryter ny mark genom att använda single radio access technology (single RAT). Utan äldre 4G-installationer eller förankringsband att ta hand om, möjliggör 5G Standalone cirka sex gånger snabbare åtkomst till 5G-spektrum.

Genom att introducera 5G Standalone med singel RAT och 5G Core-lösningar, kan tjänsteleverantörer erbjuda sina kunder supersnabba svarstider, samt snabbare tillgång till överlägsna datahastigheter.

5G Standalone med singel RAT erbjuder bättre upplänkstäckning eftersom det inte finns någon effektfördelning mellan användarutrustning som använder 4G och 5G. Det innebär att användare kan ansluta till 5G snabbare. Exempel på användningsfall som drar nytta av ökad snabbhet är molnbaserat onlinespel, immersiva medier (Virtual Reality, Augmented Reality eller 3D), högteknologiska fordon (elbilar och drönare) och robotstyrning.

Koppling till Wi-Fi
Det är det sömlösa, energieffektiva och cybersäkra användandet – inomhus och utomhus – som gör 5G överlägset Wi-Fi.

Samtidigt kan användare av Wi-Fi-uppkopplad teknik känna sig trygga. I release 17 av 5G-standarden blir Wi-Fi som ekosystem en kompatibel del av 5G-standarden. Förutsatt att det finns en 5G-core att tillgå – med 5G Standalone.

EU satsar därför på 5G – inte på Wi-Fi
EU satsar därför både politiskt och finansiellt stora belopp på 5G. Programmet Gigabit for everyone, 5G everywhere visar vägen för EU:s ambitioner. Digital Europe Programme, the Connecting Europe Facility samt The Recovery and Resilience Facility som tillhandahålls till EU:s medlemsstater, erbjuder en möjlighet för operatörer att samarbeta med regeringar för att förbättra uppkopplingen i hela samhället och driva post-pandemins ekonomiska återhämtning i hela regionen.

EU-kommissionen lanserar 5G som ryggraden i Europas digitalisering. I satsningarna blir 5G ett av sju flaggskeppsinitiativ i RRF, The Recovery and Resilience Facility, med historiskt stora finansiella satsningar.

Det råder alltså inget tvivel om att EU har valt väg för den inre digitala marknaden. Framtiden är utstakad.