Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
34831c16 28ed 4379 bec6 a41ef502f168
Apple investerar i 5G  
Europa blir centrum för Apples 5G-satsning. Den nya toppmoderna anläggningen i München kommer att vara hemvisten för Apples växande mobilenhet och blir Europas största FoU-plats för mobila trådlösa halvledare och tillhörande programvara. Det innebär att Europa kan börja knappa in på det 5G-försprång som Asien har sedan 2018. Det innebär också att 5G flyttar fram positionerna som den ledande mobila standarden. 

Den nya anläggningen kommer att vara centrum för Apples växande mobilenhet och blir samtidigt Europas största FoU-plats för mobila trådlösa halvledare och programvara. Teamet i München kommer att skapa 5G-lösningar och framtida teknologier. Utvecklingen ger innovation och näring till alla aspekter av upplevelsen med 5G, genom integration av hårdvaru- och programvaruteknik. Flera Apple-team i München kommer att fokusera på att utveckla, integrera och optimera trådlösa modem för Apple-produkter.

Apples expansion i München, tillsammans med ytterligare investeringar i FoU, kommer att överstiga 1 miljard euro bara under de närmaste tre åren. Det är tio gånger mer än exempelvis vad EU-kommissionen satsade på Wi-Fi-projektet WiFi4EU. Budgeten för WiFi4EU-initiativet uppgick till 120 miljoner euro mellan 2018 och 2020. Det vittnar om att det blir 5G som alltmer tar tätpositionen i det europeiska innovationssystemet. 5G lanseras också av EU-kommissionen som ryggraden i Europas digitalisering.

För projektet 5G i byggnad innebär Apples 5G-satsning i Europa en viktig indikation. Apple är idag ett av världens ledande dator- och hemelektronikföretag. Apples senaste framgångar inkluderar mobiltelefonen Iphone och surfplattan Ipad. Iphone står för huvuddelen av företagets intäkter, cirka 65 procent. Den 2 augusti 2018 blev Apple det första börsnoterade amerikanska företaget att värderas till en biljon amerikanska dollar.

Smart building
Den nya anläggningen på 30 000 kvadratmeter byggs i centrala München. Apple planerar att börja flytta in i den nya byggnaden i slutet av 2022, och byggnaden kommer att ha LEED Gold-certifiering från dag ett. Liksom alla Apple-kontor världen över, kommer anläggningen att drivas av hundra procent förnybar energi. Det innebär att byggnaden i sig kommer att dra nytta av 5G-möjligheterna med fastighetssensorer för att skapa framtidens Smart building.

Hälsa
Redan idag har Apples armbandsprodukter inbyggda funktioner som mäter hälsa. Sensorer som indikera fallolyckor, kroppstemperatur, syresättning och kroppstemperatur. EKG-appen på Apple Watch kan ge tidig varning och avisera att ytterligare hälsokontroll kan vara motiverad. Apple har integrerad hälsoinformation också för hela sjukhus. Kliniker får tillgång till hälsojournaler och data direkt när de behöver dem. Sjuksköterskor har underlag för att säkerställa bättre patientsäkerhet vid administrering av läkemedel. Patienter kan hålla sig informerade och engagerade i sin egen vård genom att kommunicera med sina medicinska team under sjukhusvistelser. Informationen hanteras via iPad, iPhone och armband. Med kompletterande utrustning, exempelvis blodtrycksmätare, möjliggörs hemmonitorering för patienter med kroniska sjukdomar som högt blodtryck. Dessa funktioner för hemsjukvård använder Apple redan idag vid amerikanska sjukhus för flertalet folksjukdomar, därtill patienter med astma, diabetes, KOL, hög kolesterolhalt och artros.

Den 21 september genomförs ett seminarium som kommer att handla om just trendmonitorering – Ny teknik i äldreomsorgen.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. Du anmäler dig till seminarierna på projektets nya seminariehemsida – www.teknikhuset.org.