Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
A22b7ade 5982 43cf 9881 89e7445c6038
Sommaren 2021 kopplas ett antal ekosystem till 5G-standarden genom Release 17Broadcasting och satellit är två av dessa ekosystem. Det skapar nya revolutionerande möjligheter för exempelvis radioutsändningar. Möjligheter som också kommer till användning i andra samhällssektorer.  

Broadcasting – med högupplöst ljud och bild – kommer med stor sannolikhet till användning i de flesta applikationer vi känner i projektet 5G i byggnad

Även Sveriges sjukvård kommer att kunna dra nytta av att på distans kunna lyssna på ett hjärta eller titta en patient i halsen utan att läkaren själv är på plats. Samma ryggsäck som en reporter från Sveriges Radio använder vid framtida reportage ute på fältet, kan i modifierad form användas av undersköterskor. Med specialistläkare tillgängliga men på en helt annan ort. Det ökar samhällets möjligheter till kostnadseffektiva välfärdstjänster över hela landet.

En regional flygplats kan drivas med automatiska lösningar men ändå bibehålla säkerheten, med principer lånade från broadcasting. Den dagliga inspektionen av flygplatsens stängsel och själva flygledartornet, är två exempel. Samma kameraförsedda drönare som nyhetsteam använder. Samma multibildsarrangemang i flygledartornet som Berwaldhallen kan tänkas ha när Sveriges Radios Symfoniorkester har gästartister.

Vinnare på allt detta är givetvis vi konsumenter, som får tillgång till tjänster och leveranser som annars får begränsningar i ett avlångt land med stora avstånd och områden med låg population.

Att Sveriges Radio nu är med som utvecklingspartner i projektet 5G i byggnad, innebär att arbetet får en ny spännande dimension för samtliga delprojekt. Att ha en bred bas i ett utvecklingsprojekt ger möjligheter att nå högre höjder för alla delar. I projektet brukar vi använda den metafor som handlar om att hälla upp en hög strösocker på en bordsskiva. Höga höjder nås bara om basen av strösocker är bred. 

Den kartläggning av utvecklingen på andra marknader som nu pågår i projektet 5G i byggnad, syftar därför till att berika alla delprojekt. 

Det är förhoppningen att Sveriges Radios egen konserthall Berwaldhallen och även externa konserthus och arenor kan få framtidssäkrade och kostnadseffektiva inomhusnät. Det kommer att krävas färre fasta förbindelser för att kunna genomföra sändningar och reportage från exempelvis sportevenemang. Varje år avancerar nya lag till högsta serierna i fotboll, ishockey, handboll och bandy. Det leder till att nya hemmaarenor varje år ska bevakas av Radiosporten och Sportextra. Om HV71 lämnar SHL och Timrå samtidigt avancerar upp till SHL, så ska alltså sportsändningarna fokusera mer på Timrås hemmaarena NHC Arena än på Husqvarna Garden, hemmaarena för HV71.

Det innebär att NHC Arena i Timrå sannolikt ska utrustas med 5G inomhusnät innan Husqvarna Garden i Jönköping får det. Det blir en spännande process med många frågeställningar. Exempelvis vilka krav på installationen som ställs, om rörliga bilder med fasta kameror i en framtid ska täcka målgård och tekningscirklar.

Innan detta arbete påbörjas ska Sveriges Radios interna digitaliseringsarbete inledas, med insatser för att underlätta det mobila arbetet i de egna produktionssystemen samt förbättra mobil medverkan i samband med reportage. 

Med 5G är intresset stort från andra ekosystem när det gäller att kunna koppla upp sig på 5G-standarden. Exempelvis Wi-Fi, internet, satellit, drönare och broadcasting. Det innebär i klartext att release 17 bidrar till att 5G blir ryggraden i den globala mobila digitaliseringen.

Det blir därför fler seminarier för att täcka så många temaområden som möjligt. Seminarierna under 2021 kommer därför att spänna över breda områden – från nätplanering till affärsmodeller. Det kommer att finnas värdefullt innehåll för såväl driftstekniker som för bolagsstyrelser.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. Du anmäler dig till seminarierna på projektets nya seminariehemsida – www.teknikhuset.org.