Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
63ea6d55 9e0c 4c3a beb5 39dd3ce12a54
Broadcasting är ett av de ekosystem som kopplas till 5G-standarden i release 17. Det kommer att innebära nya tittarupplevelser för 5G-abonnenter. I Sydkorea är detta redan en realitet – med 360-gradersvyer i nationella baseball-matcher.

Med en 5G-baserad livestreaming-app kan användare se videoklipp med baseball i realtid från olika vinklar och från olika områden av planen - hemplatta, första bas, tredje bas och ute på plan (outfield) - för att visa spelares rörelser som inte kan ses i den vanliga TV-sändningen. Baseboll är en av de mest populära sporterna i Sydkorea. Appen har därför fått en stor spridning.

En sändning med flera skärmar gör det möjligt för tittaren att se grafiska överlägg i realtid som visar bollbanor och spelarstatistik. Den kanske mest innovativa funktionen är repriserna. Tittaren behöver aldrig oroa sig för att missa några av de mest spännande ögonblicken av matchen. Sydkoreanska basebollfans behöver aldrig missa ens ett utslag – tack vare HD-videor med flera vinklar som streamas till mobiltelefonerna med stöd av 5G. Den höga hastigheten och den låga latensen med 5G gör det möjligt för användare att se livevideoklipp från olika vinklar, vilket ger en helt ny upplevelse av direktsänd sport. 

Genom att installera 60 kameror på arenan och sända alla videoströmmar med 5G-nätverk, ger Baseball-ligan i Sydkorea sina tittare möjligheten att titta på matchen från olika vinklar och att zooma in och ut smidigt på sina mobila enheter. Tittaren kan själv panorera runt en specifik spelare i realtid. Sammanfattningsvis blir tittaren sin egen bildproducent, för att använda branschspråk. Givetvis finns den grundläggande spelsändningsfunktionen för dem som inte har 5G.

Denna innovation inom livesändning av sport är ett exempel på det försprång som tidiga 5G-nationer har fått. Sydkorea är det tydligaste exemplet. Tack vare Sydkoreas tidiga lansering av 5G – redan i december 2018 – har tusentals sydkoreanska innovationsföretag fått möjlighet att utveckla nya spännande applikationer med 5G. Broadcasting är ett sådant exempel – som skapar kundvärde från första dagen. Innovationen driver också intresse för sporten, vilket i sig påverkar sponsorer och andra delar av ekonomin på ett positivt sätt. 

Projektet 5G i byggnad inleder nu samarbete med Sveriges ledande medieföretag. Det blir fokus på att inte bara återanvända redan globala landvinningar utan också att hitta nya. Framförallt är ambitionen att vi nu tillsammans arbetar för att återta Sveriges ledande position inom mobil digitalisering. Att Sydkorea ligger två år före Sverige i 5G-lansering är en stor utmaning för oss alla i det svenska innovationssystemet. Det borde vara en utmaning även för Sveriges regering.

I release 17 av 5G-standarden utformas de vertikala kopplingarna till angränsande ekosystem. Däribland också drönare, satellit och internet. Här finns oändligt många möjligheter att skapa nya fantastiska användarvärden med 5G som grund. Till nytta för svenskt näringsliv, medborgare och för svensk välfärd.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen.