Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
13eb16a3 7b8e dbc6 7878 62125dd23b17
Fiber eller 5G
Sverige är ett framstående land när det gäller fiber. Det tycks ligga lite i den svenska samhällstraditionen att gräva ner långa ledningar i marken. Fjärrvärme och bredband inte minst. Även om inte alla länder har samma tradition, så finns det fördelar med att gräva ner fiber i marken.

Med fiber finns det tillräcklig kapacitet för att kunna surfa, se på TV, streama filmer på nätet, spela online, arbeta effektivt på distans och göra annat online. Fiber är stabilt och tillförlitligt. Den är inte känslig för elektriska störningar, exempelvis åska, som kopparledningar är. Fiber möjliggör tjänster till låga kostnader vilket också ökar värdet på en fastighet.

5G innebär möjligheten att på ett säkert sätt kunna använda uppkopplad teknik – utan uppkoppling med sladd. Sensorer på kroppen, elrullstol eller drönare är exempel på teknik som behöver en cybersäker mobil uppkoppling med 5G. Här fungerar inte Wi-Fi eller en Cat6-kabel.

Hur ett litet samhälle får tillgång till bredband varierar från land till land. I USA, Australien och Nya Zeeland skickar man bredband över luft. I Sverige skickar vi bredband över fiber.

Rent tekniskt är metoderna jämförbara. Ljus transporteras något snabbare i luft än i glas. De långa avstånden i Australien har gjort det ekonomiskt mer fördelaktigt att inte gräva ner fiber. Även kombinationer av metoderna används, exempelvis Air-to-Fiber. Då kan bredband levereras över luft till byn. I byn grävs fiber till varje hus.

Fibernät och stadsnät behövs för 5G 
Att 5G nu introduceras i Sverige, innebär inte att våra fibernät och stadsnät blir överflödiga. 

Jimmy Persson är utvecklings- och säkerhetschef på Svenska Stadsnätsföreningen och menar att det digitaliserade samhället har en fullt utbyggd fiberbaserad infrastruktur som tillgodoser det digitala behovet, året runt och under dygnets alla timmar. – Vi kommer att kunna utnyttja all den installerade bas vi har i Sverige när 5G ska byggas ut, betonar Jimmy Persson.
– Eftersom det är inomhus som 5G-näten kommer att behövas när 2G och 3G avvecklas,
En bild som visar person, person, vägg, glasögonAutomatiskt genererad beskrivning är det givetvis en tillgång att fiber är draget fram till husknuten,  poängterar Jimmy Persson. 

 Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch- och intresseorganisation  som representerar stadsnät i närmare 200 kommuner och 135  leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. Du anmäler dig till seminarierna på projektets nya seminariehemsida – www.teknikhuset.org