Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
0787eb4e c5af 3323 8054 756ae48976ac
5G möjliggör en ökad hållbarhet
När det gäller hållbarhet är simhallar sämst i klassen. 
Simhallar förbrukar fyra gånger mer energi per kvadratmeter än byggnader i snitt. Dessutom är livslängden för simhallar kortare på grund av att fukt och klorider bryter ner byggnadens strukturer. Sammantaget blir koldioxidavtrycket över livstid avsevärt mycket högre och inomhusmiljön betydligt sämre för en simhall än för byggnader i allmänhet.

Stockholms stad har uppmärksammat utmaningen med simhallar under en lång rad år. Västertorp simhall på bilden genomgår därför nu en teknisk omstöpning. Klorhalten ska sänkas, energieffektiviteten ska höjas och livslängden ska ökas. I ett framtida steg blir det 5G med kablagefria sensorer och artificiell intelligens som styr.

Ny teknik
Att sänka klorhalten är nyckeln till en mer hållbar simhall. För att kunna sänka klorhalten behövs kompletterande desinficering och online vattenanalys för att garantera säkerheten. Fördelen med en sänkt klorhalt är att inomhusmiljön blir bättre. Samtidigt kan energiförlusterna i vatten och luft minskas. Livslängden ökar dessutom.

Den kompletterande desinficeringen består av ljus av olika våglängder som bryter ner bakterier och frigör bundet klor. På så sätt skapas en bättre inomhusmiljö med mindre mängder hälsovådliga klorföreningar, minskad klordoft och mindre röda ögon.

I Västertorps simhallar finns ett blått ljus som avdödar bakterierna på naturligt vis. Det blå ljuset är ofarligt för människor men desinficerar både badvattnet och kakelytor löpande. I de fullskaletester som tidigare genomförts i Enskedehallens simhall, kunde påvisas den bästa vattenkvaliteten av alla bassänger i Stockholms stad. Under en testperiod om 12 månader, genomfördes drygt 600 vattenanalyser och labbresultaten visade att vattnet var helt bakteriefritt, ner till en klorhalt som motsvarar dricksvattenkloreringen i medelhavsländer, cirka 0,2 ppm.

Artificiell intelligens (AI)
Stockholms stad nöjer sig inte med detta. Det finns en medveten satsning på artificiell intelligens i stadens innovationskontor. En satsning som passar väl med möjligheten att energieffektivisera stadens fastigheter. 5G möjliggör kablagefria sensorer vilket i sin tur möjliggör en energistyrning som anpassas efter belastning. Här har artificiell intelligens en given roll att styra och anpassa inomhusmiljön i såväl simhallar som vanliga fastigheter.

Den 14 oktober presenteras tekniken under ett seminarium – Teknik för rumsdesinfektion – som också lanserar andra metoder, exempelvis för sjukhus.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. Du anmäler dig till seminarierna på projektets nya seminariehemsida – www.teknikhuset.org.