Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
82050683 dbd1 4a47 8dac c1b180e2573f
Charles Eames, en av de mest inflytelserika personerna inom amerikansk design under 1900-talet, myntade en sentens som har haft stort inflytande på innovatörer över hela världen.
 
The details are not the details, they make the design

Charles Eames gav form till filmer, möbler och byggnader. Case Study House No. 8 i Los Angeles (ovan) är den kanske mest kända byggnaden i Charles Eames produktion. Huset färdigställdes 1949, tillsammans med hustrun Ray, och var parets gemensamma bostad livet ut. Case Study House No. 8 är numera ett museum och är fortfarande en inspirationskälla för arkitekter och designers över hela världen. Byggnaden anses vara en milstolpe inom modern arkitektur.
 
Hade Charles Eames varit med under 5G-introduktionen, hade tillvägagångssättet sannolikt varit detsamma. Intresset för detaljer, hur detaljer används och hur detaljer kan bli både estetiska och användbara. Användningen av ny teknik var därför central för Charles Eames – exempelvis vid formgivningen av stolar i formpressad plywood eller i formgjuten glasfiber. Eller användningen av en exponerad stålkonstruktion, vilken har kommit att bli en förebild för senare tids high-tech-arkitektur. De nya detaljerna kom att bli en standard inom modern arkitektur och design.
 
Här finns likheter med introduktionen av 5G. 5G är inte bara en ny standard för mobil teknik. 5G är en industriell revolution som innebär att en mängd processer i världen kommer att få en ny design. Därför är det nödvändigt att komma nära de framtida processerna. Tillsammans med kunniga experter i de olika samhällssektorer som berörs.
 
Projektet 5G i byggnad går nu in i en projektdel där projektplanen följer Charles Eames intresse för detaljer. De fem samhällssektorer som EU-kommissionen lyfter fram som centrala i EU:s verktygslåda för 5G kommer att studeras. Planen är nu att sammanställa detaljer. Summan av detaljerna ger designen.
 1. E-hälsa
  Den 30 april genomförs det andra regiongruppsmötet med multinationella teknikleverantörer med fokus på uppkopplad hälsa tillsammans med PTS. Sveriges större sjukhusregioner, kommuner och ledande medtech-leverantörer deltar.
   
 2. Smarta energinät
  Siemens och Schneider Electric bidrar med nästa generation styr- och reglersystem i projektets fastigheter. Projektet samverkar med organisationernas globala utvecklingscenter. Arbetet omfattar öppna integrationsplattformar och AI.
   
 3. Fabriker för framtiden
  Fyra större svenska industriföretag deltar tillsammans med PTS i ett samlande arbete i frågor som berör smarta lokala nät i morgondagens fabriker. Projektet genomför en inledande diskussion med industrigruppen om lokala nät den 29 april.
   
 4. Media och underhållning
  Diskussioner med ledande svenska mediaföretag inleds den 4 maj om introduktionen av 5G. Med en mångmiljonhövdad publik blir möjligheterna betydande med introduktionen av 5G. Högupplöst ljud och bild med 5G är av värde för alla branscher.
   
 5. Mobilitet
  Projektet har sedan starten samverkat med KTH Integrated Transport Research Lab (ITRL). KTH ITRL är ledande inom utvecklingen av självkörande bussar och varutransporter exempelvis med drönare. Med 5G-koppling sedan oktober 2018.
De rön som projektet 5G i byggnad samlar från EU-kommissionens fem sektorer, går att applicera i ett vanligt svenskt hyreshus. Den nya tekniken blir en naturlig del av vår framtida bostadsmiljö. Även kunskapen om hur industrin designar sina lokala nät och plattformar för automation och robotik passar in. På samma sätt som Charles Eames introducerade industriell teknik inom boende och möbeldesign redan på 1940-talet. Det är detaljerna som designar vår framtid. Det är fler Case Study-hus att vänta.
 
Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten eller seminarier.