Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
8ec79bfa 4a6c 2781 0a18 db7ee07afe8f

Innovation skapar välfärd

Innovation skapar välfärd. Så kan Nobelpriset i ekonomi 2018 sammanfattas. Priset tilldelades den amerikanska nationalekonomen Paul M. Romer med motiveringen “for integrating technological innovations into long-run macroeconomic analysis”. 

Paul Romer, som också var Världsbankens chefsekonom 2016-2018, menar att nya idéer är grundläggande för tillväxt eftersom de gör alla som producerar fysiska varor och tjänster mer produktiva.

Det är ekonomisk kris i många svenska regioner. Sverige behöver hänga med i den tekniska utvecklingen. Sverige behöver ta innovation på allvar – den traditionstyngda och tidigare personalintensiva finanssektorn har visat att det går.

Fundamentala sanningar om innovation
Att innovation och digitalisering kan kopplas till ökad effektivitet, ökad konkurrenskraft och därmed till ökad välfärd har länge varit en självklarhet inom svensk industri. Det har alltså även fastslagits inom internationell forskning. 

För att bibehålla det välfärdssamhälle som vi tar för givet, duger det inte att ligga sist på OECD:s och EU:s rankinglistor över digitalisering och 5G-utbyggnad. 

Nationell digital infrastruktur – kostnadseffektivisering 
Offentlig sektor har kostnadsproblem och står därför inför en ökad digitalisering under 2020-talet – med en nationell digital infrastruktur, federerade nätverkslösningar och med mobilt uppkopplad teknik – med virtuella sjukhus som målbild. Det blir samordnade processer som andra samhällsviktiga sektorer redan har påvisat stora möjligheter med. 

Den annars traditionstyngda finanssektorn utgör ett bra exempel, där kundkrav och branschinitiativ har skapat stora förändringar på kort tid. Med förbättrad medborgarservice och ökad livskvalitet som resultat.

Från checkhäfte till Swish
Den högra bilden ovan visar hundratals kvinnliga medarbetare i bokföringsrummet på Bank of America, Los Angeles, 1970. På kontoret på 649 South Olive Street i Los Angeles bokfördes mestadels checkar, avier och andra verifikat som utgjorde den tidens manuella betalsystem. Nu har detta arbete övertagits av bankkunderna själva – i Sverige exempelvis med internetbanken, Mobilt BankID och Swish.

Arbetet med att utveckla Swish startade 2012 som ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker. 2009 samlade Swedbank övriga svenska banker i ett möte tillsammans med Bankföreningen för att diskutera hur bankerna skulle kunna möta efterfrågan på enklare betalningar i realtid. Målet var att privatpersoner skulle kunna betala smidigt och enkelt mellan sina bankkonton, med hjälp av mobilen. Tre år senare, i december 2012, lanserades Swish och blev snabbt en stor framgång. Året innan, i juni 2011, lanserades Mobilt BankID för mobiltelefoner och surfplattor.

Utvecklingen inom finanssektorn är global och ingen saknar längre arbetsmiljön på 649 South Olive Street i Los Angeles. Digitaliseringen har blivit en vinst för alla parter – även när det gäller livskvaliteten för personalen. För oss medborgare är Swish en förenklande del av vardagen – till en lägre kostnad dessutom.

Offentlig sektor står på tur
Nu är det hög tid för offentlig sektor att ta de stora kliven med en nationell digital infrastruktur och mobil digitalisering. Kostnaderna ökar. Personaltätheten minskar i förhållande till befolkningsunderlaget. Den demografiska utvecklingen talar sitt tydliga språk – om tio år talar vi inte längre om kvaliteten i vården utan om det överhuvudtaget finns en tillräcklig kapacitet att ge den vård som behövs. Redan idag hörs röster om brister i arbetsmiljö och kapacitet – och den största demografiska förändringen är fortfarande framför oss. Det är redan ekonomisk kris i många regioner.

Det råder därför inget tvivel om att verksamheter i offentlig sektor behöver utvecklas med mobil digitalisering. Med virtuella sjukhus, distansdiagnostik, trendmonitorering, uppkopplade hjälpmedel, sociala uppkopplingslösningar och AI-baserade multivariata larm. Det behövs också nationella molntjänster som klarar lagkraven. Digitalisering med samordnade molntjänster blir avgörande för såväl välfärden som för livskvaliteten i personalgrupper.

Nobelpristagaren Paul M. Romer visade vägen – Sverige behöver nu rusta för digitalisering och innovationer.

Seminarier om ny lagstiftning
Sverige ligger efter USA och andra länder i 5G-utbyggnad och cybersäkerhet men har nu möjlighet att accelerera utvecklingen i samband med introduktionen av ny lagstiftning. Förslagsvis blir kommande EU-lagstiftning utifrån CRA-, EAA-, NIS 2- och CER-direktiven en sådan anledning att bygga ut säkrare och mer funktionella nät i samhället.

Även många bostäder i Sverige blir i en snar framtid föremål för nätutbyggnad – med högre lagstadgade krav på cybersäkerhet. Den 19 mars inleds med seminariet NIS 2-teknik - Allmännyttans fastighetsbolag. Då sammanfattas det ansvar som kommuner och kommunalt ägda fastighetsbolag har när vården flyttar in i allmännyttans bostäder.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. Du anmäler dig till seminarierna på projektets seminariehemsida – www.teknikhuset.org.

Du hittar alla tidigare veckobrev på https://www.5gibyggnad.se/letters.