Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
32ada916 350f 40d4 8e5e bd388dd977cc
Fyra av vår samtids viktigaste politiska frågor blir i fokus när projektet 5G i byggnad skapar globala kluster för utveckling. Mjukvarutävlingar vid Sveriges tekniska högskolor kombineras då med samverkan mellan multinationella företag inom telecom, IT för byggnader och medicinsk teknik.
En fungerande och säker mobil uppkoppling kommer inte bara att vara nödvändig. Den är också till stora delar lagstiftad. Plan- och bygglagen (2010:900) kräver numer att byggnadsverks tekniska egenskaper även ska omfatta bredband (kap 8, 4§:10).
5G-projektets olika funktionskluster kommer att beskrivas och definieras. Ett funktionskluster skapar integrationen mellan olika apparater och installationer.

Energi
Effektbristen är ett faktum i Sverige när kärnkraftsreaktorer stängs. Vindstilla nätter kommer importen av dyrare el att öka. Importen av el kommer inte minst att öka kostnaden för att ladda en växande elbilspark. Det blir därför en fördel för hyresgästerna om byggnader blir smartare och duktigare på att använda el när den är billig och att mer effektivt använda, omvandla och lagra el och värme. För detta krävs uppkopplade insatsvaror, uppkopplade sensorer, tillgång till omvärldsdata i realtid och artificiell intelligens. Byggnadernas SCADA-system kommer att byggas ut till öppna integrationsplattformar. Nya appar kommer att konkurrera om att leverera de mest effektiva tjänsterna. I en miljö med stor tillgång till data.

Sömn och hygien
Agenda 2030 utgör en politisk vision för de 139 nationer som har undertecknat FN:s globala mål för hållbar utveckling. Ett av delmålen innebär att våra bosättningar inom tio år ska vara anpassade för livslångt boende. Även för äldre och för personer med funktionshinder ska tekniken och byggandet bidra till ett ökat oberoende och till ökad tillgänglighet. Speciellt i en nära framtid, då leveransen av hemtjänst minskar med 30 % och då också resurserna till personlig assistans och ledsagning dessvärre minskar i samhället. Här kan tekniska lösningar ge ökad livskvalitet. Klustret Sömn och hygien kan sammanfattas med exemplet att ta sig från en intelligent säng till en intelligent dusch, med en elektrisk rullstol och lyfthjälpmedel däremellan. Med hjälp av automation, robotik, sensorer och fjärrövervakning ska alla kunna ta sig ur sängen säkert för att ta en dusch. Det bygger på teknik som redan finns inom industrin. Nu ska kunnandet appliceras i livslångt boende.

Multisjuka äldre
Det åldrande samhället förutsätter att vi kan åldras där vi bor. Även sjukvård ska i allt större omfattning levereras i hemmet – snarare än på sjukhus. Sensorer direkt på kroppen blir vanligare. För att tidigt kunna upptäcka förändringar i hälsa samlas multivariabelt data via olika sensorer. Byggnader blir därför anpassade till säker mobil uppkoppling med hälsodata. Den mobila uppkopplingen ska vara stabil och säker även på bussen, i livsmedelsbutiken, på arbetsplatser och i samlingslokaler. Diabetes, hjärtåkommor, blodcirkulation, kol och andra yttringar av våra folksjukdomar kan då följas utan att skapa köer i sjukhusens väntrum eller på akutmottagningar. Byggnader förbereds för sensorer som också kan upptäcka förändringar i bostadssituationen – exempelvis brandrök, fallolyckor, ospolade toaletter och oöppnade kylskåp. Uppkopplade bostäder blir säkrare för de boende och tryggare för anhöriga. Arbetet utförs i samverkan med eHälsa 2025.

Obemannade transporter
Drönare och andra obemannade transporter möjliggörs av en ökande mobil digitalisering globalt. De nya transportsätten kommer att ställa nya krav på våra byggnader i Sverige – byggnadstekniskt och datatekniskt. Det kommer att påverka hur våra byggnader gestaltas och hur de kommer att vara uppkopplade. Var ska drönare leverera paket i framtidens byggnader? Hur ska en transportrobot ta sig från gatan genom porten upp till tredje våningen? Energikrävande och dyra konventionella lastbilstransporter kommer att minska både i stadsmiljöer och i glesbygd. Hemtjänsten kommer att kunna leverera lagade måltider i termoslådor till pensionärer i Stockholms skärgård med drönare. Pizzaleveranser kommer att göras med transportrobotar i våra städer. Amazon och annan internethandel kommer att leverera paket med drönare inom trettio minuter.

Hackathon med globala experter
Ovanstående funktionskluster kommer att förverkligas med deltagande av hundratals teknologer från Sveriges tekniska högskolor. Hackathon är ett arrangemang där systemutvecklare träffas för att programmera och inspireras av varandras färdigheter i att utveckla nya lösningar. Med start i maj 2020 arrangerar projektet 5G i byggnad ett första Hackathon med teknologer från KTH, Chalmers, Linköpings Universitet och Luleå Tekniska Universitet. Tekniska experter från ledande globala företag kommer att vara närvarande via länk i Europa och USA. Arbetet utförs med riktlinjer från bland andra Industrial Internet Consortium (IIC). Prissumman 30 000 kronor går till de teknologer som på en dag beskriver den mest funktionella lösningen. En lösning som på kort tid kan vidareutvecklas och lanseras i samverkan mellan ledande globala företag.
I kommande veckobrev kommer projektets olika funktionskluster att beskrivas. Ett funktionskluster skapar integrationen mellan olika apparater och installationer.
Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad.