Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
Ffc3acf5 3bee 2830 9239 51000f7a2816

6G och globalt ledarskap
Den brittiska regeringen har i veckan tillkännagett planer på att "släppa lös" 5G- och 6G-innovation, där även ett partnerskap med Sydkorea ingår.

Regeringen i London lanserar satsningen "Future Open Networks Research Challenge". Akademi och branschaktörer kan ansöka om medel för att stödja sin forskning i ett tidigt skede av öppna och interoperabla telekomlösningar, såsom Open Radio Access Network (Open RAN).

Future Open Networks Research Challenge är en del av den brittiska regeringens bredare "Open Networks R&D Fund" som omsluter £250 miljoner – motsvarande 3 miljarder kronor. I samverkan med Sydkorea är nu planen att inta en global tätposition inom 6G.

Sydkorea – global ledare i 5G/6G-utvecklingen
Tack vare Sydkoreas tidiga lansering av 5G – redan i december 2018 – har tusentals sydkoreanska innovationsföretag fått möjlighet att tidigt utveckla nya spännande applikationer med 5G. Sydkorea hamnar dessutom som nummer fem på globala patentlistan för 6G, med 8,9 % av världens 6G-patentansökningar.

I Sydkorea har användarna upptäckt kvaliteterna och snabbheten med 5G och vill därför ha det även inomhus. Därför satsar Sydkorea redan på nästa steg av åtgärder för att stimulera utvecklingen samt för att hålla konsumenterna nöjda. Det är en satsning som syftar till en förbättrad inomhustäckning. Sydkoreas regering planerar att installera cirka 2000 5G-basstationer inomhus, i syfte att förbättra kundnöjdhetsnivån.

Den 1 december 2018 blev alltså ett historiskt datum i Sydkoreas telekomhistoria. Då blev Sydkorea den första nationen i världen som lanserade 5G-tjänster till företagskunder. Fyra månader senare, den 3 april 2019, var Sydkorea också den första nationen i världen som lanserade mobila 5G-tjänster till konsumenter – bara en timme före Verizons 5G-lansering i USA.

Därmed övertog Sydkorea och USA den ledande position som Sverige hade haft sedan 1979.

Att Sydkorea ligger två år före Sverige i 5G-lansering är en stor utmaning för oss alla i det svenska innovationssystemet. Det borde vara en utmaning även för Sveriges regering.

Nu satsar Storbritannien – även operatörer
Genom att stödja framväxten av interoperabla lösningar syftar Open Networks F&U-fonden till att förbättra motståndskraften hos landets telekomnätverk, sänka driftsättningskostnaderna och göra det möjligt för innovativa nya spelare att ta sig an de dominerande operatörerna.

Branschorganisationen Mobile UK välkomnar regeringens globala ambitioner. Vd på Mobile UK Hamish MacLeod kommenterade att - Mobile UK välkomnar dagens tillkännagivande. Ett starkt, mångsidigt mobilt ekosystem i Storbritannien kommer att vara en hörnsten i landets framtida välstånd och välbefinnande.

Mobile UK är branschorganisationen för Storbritanniens mobilnätsoperatörer – EE, Virgin Media O2, Three och Vodafone.

Storbritannien gör detta i ett sammanhang där ingen annan teknik har påverkat mänskligheten som just mobiltelefonen har. Det är det snabbast växande mänskligt skapade fenomenet någonsin – från noll till 7,2 miljarder världen över – på tre decennier.

Storbritanniens minister för digital infrastruktur, Matt Warman, kommenterade: "Den sömlösa anslutningsmöjligheten och de höga hastigheterna för 5G och sedan 6G, kommer att driva en teknisk revolution som kommer att berika människors liv och öka produktiviteten i hela ekonomin.”

Smarta städer blir verklighet
Hur hela ekonomin genom smarta städer kan integreras och förverkligas i Sverige blir temat på det uppkopplade seminariet den 18 oktober. Då premiärvisas det som med stor sannolikhet blir framtidens integrationslösning i Sverige. För smarta städer – men även för sjukhus, för kvarboende seniorer, för drönarleveranser till fastigheter och för distansdiagnostik.

Du anmäler dig till kommande seminarier på hemsidan https://www.teknikhuset.org/anmhar.