Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
812dc3a7 db40 a83e 29c0 af45fe208584
Skalekonomi skapar köputrymme
Omställningen från bondesamhället till dagens tjänstesamhälle har baserats på skalekonomiska processer.Skalekonomi leder till låga produktionskostnader och en ökning av varor och tjänster.

Andy George från USA fick en Emmy för sin Youtube-film där han belyser motsatsen till skalekonomi. Andy George visar att en kycklingsmörgås kostar 15 000 kronor att tillverka om skalekonomi inte används. I filmen anlägger Andy George en egen trädgård, odlar eget vete, utvinner salt från havet, plockar en nackad kyckling och gör allt i övrigt som behövs för att producera kycklingsmörgåsen på bilden ovan.

Samordning och standardisering
McDonald's å andra sidan – världens största restaurangkedja efter intäkter – klarar av att producera en kycklingsmörgås för 20 kronor. Uppvärmd och serverad som en hamburgare, för att vara helt korrekt.

Hela franchise-kedjan McDonald´s bygger nämligen på samordning och standardisering. Det möjliggör för fler i samhället att ta del av mer tjänster och varor till rimliga priser. En sorts näringspolitisk fördelningsstrategi som alla inblandade får fördelar av.

Samordnad digitalisering
Samtliga 39 000 McDonald´s-restauranger i 109 länder följer ett franchisingavtal som samordnar menyer, inredning och val av leverantörer. Det ger givetvis möjligheter till hög kostnadseffektivitet.

Samtliga 39 000 McDonald´s-restauranger i världen har dessutom samma kassasystem – med vissa skillnader i årsmodell. Utveckling, specificering och ramupphandling av kassasystem sker centralt, vilket blir en ekonomiskt fördelaktig lösning för den lokala restaurangägaren och dess kunder.

Journalsystem inom svensk välfärd
Även Sveriges kommuner och sjukhusregioner står nu inför att identifiera skalekonomi som välfärdsskapande strategi. Här har kontrasten till McDonald´s funnits länge. Det kan exempelvis finnas fler än ett journalsystem i en och samma sjukhusregion. Likaså används olika journalsystem i landets 290 kommuner. Men en förändring är på gång. Kommunalt självbestämmande ska nu kombineras med välfärdsskapande processer som kan utformas på ett mer effektivt sätt för skattebetalarna. 

Den 2 december 2020 höll finansminister Magdalena Andersson och digitaliseringsminister Anders Ygeman en digital pressträff med Välfärdskommissionen. Besked gavs att digitaliseringen nu ska standardiseras över hela landet.

Välfärdskommissionen skapades av regeringen i december 2019 som ett forum för att ta sig an välfärdens utmaningar. Välfärdskommissionen ska systematiskt identifiera och analysera konkreta åtgärder som kan stärka kommunsektorns förmåga att tillhandahålla välfärdstjänster av god kvalitet i framtiden. Åtgärderna ska leda till att offentliga resurser kan frigöras eller omprioriteras, samtidigt som välfärdens kvalitet och rättssäkerheten för befolkningen värnas. 

- På samma sätt som man för 100 år sedan hanterade det orimliga med att ha olika spårvidd på järnvägsspåren i olika delar av landet, ska vi nu se till att vi har gemensamma standarder för digitaliseringen i välfärden, framhöll digitaliseringsminister Anders Ygeman under pressträffen.

Fastighetsbolag och 5G
En viktig startpunkt är den globala standarden 5G. 5G kan liknas vid järnvägsspåren i Anders Ygemans metafor. Även EU-kommissionen lyfter fram 5G som ryggraden i Europas digitalisering. Den fortsatta mobila digitaliseringen kommer huvudsakligen att ske inomhus – i fastigheter via inomhusnät.

Fastighetsägare och mobiloperatörer vill naturligtvis att alla skall ha bra inomhustäckning oberoende vilken mobiloperatör man har abonnemang hos. Det betyder också att nationell roaming blir viktig för att säkerställa att alla kan nå det nationella nätet och att det samtidigt finns en "core"-punkt som möjliggör att olika fastighetsägare kan samverka på ett transparent och effektivt sätt, för att skapa synergier och flexibilitet för sina hyresgäster och för besökares bästa. Här finns ett stort behov av samordning och standardisering.

Nu kommer 5G
Infrastrukturen måste på plats för att kunna utveckla 5G inomhus och utomhus. Infrastrukturen måste på plats för att nya digitaliserade applikationer ska kunna utvecklas. Allt ifrån drönartransporter utomhus till trendmonitorering av hälsa inomhus.

Projektet 5G i byggnad samlar därför nu aktörer för att skapa nya lösningar. Regioner, kommuner, fastighetsbolag samt nationella och globala aktörer samlas för att definiera nya vägar framåt. Med samordning och standardisering som grundprincip.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. Du anmäler dig till seminarierna på projektets nya seminariehemsida – www.teknikhuset.org.