Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
3b83780c e526 bc0b 7591 cd3290c81d66

NIS 2-teknik - Offentliga byggnader

NK-varuhuset i Stockholm är en av Sveriges mest kända offentliga byggnader och får därför utgöra ett gott exempel när virtuella sjukhus ska exemplifieras i offentliga byggnader. De kommersiella skälen blir lika tydliga som de juridiska, när cybersäkerheten motiveras för offentliga byggnader som NK.

När Josef Sachs grundade Nordiska Kompaniet i Stockholm 1902 hade han en tydlig ambition. Varuhuset NK skulle vara en kommersiell och kulturell teateren scen för samtiden. När nu virtuella sjukhus blir en realitet, hade Josef Sachs säkerligen bejakat utvecklingen.

NK-varuhuset på Hamngatan i Stockholm öppnade 1915 och har sedan dess förknippats med ikoniska personligheter och exklusiva lanseringar – för alla åldrar. Även barn har sedan starten trängts framför NK:s speciella julskyltning veckan före första advent. NK-varuhuset har i Stockholm blivit känt för att alltid ligga steget före.

Juridiska aspekter
I Stockholm drivs NK-varuhusets olika avdelningar av hundratalet NK-företagare. Det är starka varumärken – många globala – som drar en köpstark publik. Såväl anställd personal som kunder har särdragen att ligga steget före i sina utåtriktade manifest. Emellertid är också de juridiska aspekterna tongivande för ökad cybersäkerhet. Det blir plan- och bygglagen (PBL) i kombination med den nya NIS 2- och RCE-lagstiftningen som blir juridiskt tydliggörande för fastighetsägaren – och givetvis en hygienfaktor för NK-företagarna och deras köpstarka kunder.

Aktuell teknik
Ränderna går inte ur. NK var först med Eskalatorn i Sverige, landets första rulltrappa. NK har också internationella gener, med varuhus i Buenos Aires, Sankt Petersburg och Moskva runt 1920-talet. Globala standarder och trender har aldrig varit främmande.

Eftersom NK-huset byggdes med en stålskelettkonstruktion med tunga granitfasader, kommer inte de mest högfrekventa 5G-signalerna att kunna ta sig in från makronätet på gatan. Byggnadstekniken med stålskelett, som var revolutionerande när NK byggdes 1915, står sig stark även i dagens byggindustri. Robusta byggnadsverk behöver robusta inomhusnät för framtidens mobila uppkoppling. Det behövs även redundans.

Kommersiella aspekter
NK-varuhuset i Stockholm ligger centralt, i hjärtat av Stockholms högsta socioekonomier och i epicentret för mode och kultur. Här finns förväntningarna på det senaste. Det är också i dessa kvarter som 5G fick sina inledande publika uppkopplingar i Sverige, efter det att PTS genomförde 5G-auktionen i oktober 2020. De flesta mobiloperatörer har redan uppgraderade utomhusantenner i området.

Kan NK:s kunder få en snabb och säker 5G-uppkoppling på Hamngatan så ska givetvis 5G-uppkopplingen vara minst lika snabb och säker inne i varuhuset. Det hade sannolikt Josef Sachs hållit med om redan 1915. Josef Sachs hade sannolikt även gått i första ledet.

För de exklusiva butikerna i NK är givetvis möjligheterna obegränsade när det gäller en framtida användning av högupplöst mobil uppkoppling. Att kunna visa upp butiken live på distans, att kunna demonstrera varor, att kunna ha modevisningar, att kunna leverera med automatiska transporter. Listan kan göras lång med uppkopplade aktiviteter och installationer som kan motverka den annars hotande butiksdöden och pågående konkurrensen från e-handel och från shoppingcentra i perifera lägen. NK-varuhusets lyskraft består och kommer fortsatt att kunna befästa sitt hundraåriga ledarskap med modern teknik. Inte minst möjligheten till e-hälsa i ljuset av NIS 2- och RCE-direktiven.

Det är givetvis NK-varuhusets köpstarka kunder som kommer att sätta den inledande kravbilden på ett inomhusnät med 5G. Kravbilden är från början ganska enkel – en smartphone och en ”wearable” med 5G ska ha minst lika bra prestanda innanför NK:s entré som utanför. En ”wearable” ska dessutom ha redundant uppkoppling. Såväl för varuhusets anställda som för varuhusets besökare.

Utvecklingen från USA visar att det är unga, välutbildade och välavlönade som är överrepresenterade som ägare av ”wearables” – hela 74 procent under 2022. Gruppen utgör en god överensstämmelse med NK:s kundkrets.

Nu väntar en spännande fortsättning med inspiration från övriga byggnader i projektet. Som traditionen påbjuder finns det höga förväntningar på NK nu för nästa akt – och som alltid – en scen för samtiden.

Seminarium 7 november - NIS 2-teknik - Offentliga byggnader
Seminariet den 7 november handlar om hur tekniken ska se ut i offentliga byggnader – för att mäta upp till kommande lagstiftning och för att skapa tillit inför framtiden.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten eller seminarier.