Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
1ae3911a 5d7b e96d d3d8 84e53d170f4d

Även en regnig dag i Berlin klarar en drönare av att leverera laboratorieprover – genom mobil uppkoppling med höga master. Nu tar statliga Teracom ledarpositionen i Sverige genom att erbjuda frekvensbandet 2,3 GHz med betryggande täckning över hela Sverige, för just drönarleveranser. Leveransens kvittens – med Chain of Trust – kan också ordnas via Teracoms mobilnät. Drönare som kommunicerar med husets funktioner blir då en realitet.

Helautomatiska flygningar är verklighet
Drönarna från amerikanska Matternet har redan visat att framtiden är här. I Berlin används nu drönare för medicinska transporter – för ökad medicinsk säkerhet inom sjukvården. Stadens 3,7 miljoner invånare gör Berlin till EU:s befolkningstätaste stad. Därför blir drönare och helautomatiska flygningar ett sätt att minska trycket på biltrafiken och skynda på exempelvis transporter av laboratorieprover. Drönarna servar 80% av Berlins sjukhussängar.

Säkerhet i fokus
Med 70 kilometer i timmen levererar drönare labprover från Berlins sjukhus till 13 olika laboratorier i Berlin. Betydligt smidigare och snabbare än vad biltransporter i storstadens rusningstrafik klarar av. Det är inte ovanligt att tidsfaktorn för ett analyssvar är livsavgörande. Drönare från Matternet har redan levererat över 40 000 laboratorieprover. Snabbt och säkert – även för Berlins invånare på gator och torg. Risken för att drönarna ska trilla ner i huvudet på Berlins invånare är minimal.

Drönarna har en rad säkerhetsfunktioner inbyggda, vilket bidrar till säker drift även vid regn. Drönarna har automatisk säkerhetsfallskärm i den händelse att propellrarna slutar fungera. Antikollisionslarm ser till att drönarna varken krockar med varandra eller med andra luftfarkoster. Än så länge övervakas de helautomatiska flygningarna genom uppdragskontroll via ett övervakningscenter – ett center som använder UTM luftrumsintegration. Koordinatsystemet UTM beskriver hur luftrummet kan hanteras för att möjliggöra flera samtidiga drönarflygningar bortom visuell siktlinje (BVLOS), där flygtrafiktjänster inte tillhandahålls. Den obligatoriska kommunikationen med drönarna ombesörjs genom mobil anslutning via höga master. Med andra ord, nu är framtidens säkra och helautomatiska drönarflygningar här för att stanna.

Teracom tar ledningen
Drönarleveranser har stor potential även i Sverige – från storstadsmiljö till extrem glesbygd. Därför har statliga Teracom nu inlett arbetet med att bygga ett luftnät med frekvensbandet 2,3 GHz som kan leverera mobil kommunikation från 200 meter och upp till flera kilometer. Redan till sommaren 2022 räknar man med att kunna täcka 86 procent av Sveriges yta.

Samhällsviktiga aktörer inom både privat och offentlig sektor kommer att få tillgång till nätet, bland annat för att kunna kommunicera med drönare och för att strömma video till och från flygfarkoster.

Teracoms mobila nät är utformat för att kunna användas även vid störningar som exempelvis långvariga elavbrott. Det innebär att samhällsviktiga entiteter som hemsjukvård och hemtjänst får tillgång till säkra digitala tjänster via Teracoms nya nät.

Drönare kommunicerar med hus
Drönarleveranserna blir alltmer integrerade med samhället i stort. För att leverera mediciner till kvarboende seniorer tillkommer regelverk för att kvittera leveransen. Leveransens kvittens – med Chain of Trust – blir en central funktion när leveranspaket ska släppas in i huset, via en kattlucka eller motsvarande bostads- och byggnadsanpassning.

Just drönarens kommunikation med byggnader blir ett genomgående tema under årets seminarieserie om drönarleveranser. Det inledande seminariet den 22 mars handlar om livsmedelsleveranser med drönare.

Du anmäler dig till seminarierna på https://www.teknikhuset.org/anmhar.