Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
5e0754fb 2810 cc5f 398f b46ef3fc03e4

Akademiska sjukhuset – filial i shoppingcenter
Akademiska sjukhuset i Uppsala vill skapa en filial för cancervård i ett shoppingcenter. Gränbystadens handelsområde i stadsdelen Gränby i nordöstra Uppsala kan alltså bli ett första exempel när sjukvården flyttar utanför sjukhusen.

Atrium Ljungberg äger, utvecklar och förvaltar Gränbystaden. Ett exempel på att ett svenskt börsnoterat fastighetsbolag kan bli en del av hälso- och sjukvården genom att virtuella sjukhus nu utvecklas.

Just virtuella sjukhus var ett tema under seminariet Ny teknik i äldreomsorgen i förra veckan. Under seminariet beskrevs också vilka tekniska förändringar som blir aktuella i en nära framtid, när kraven på cybersäkerhet och resiliens blir hårdare i europeisk lagstiftning.

90% är positiva
Gränbystadens handelsområde inrymmer 140 butiker, 25 restauranger och serviceställen samt 2 600 parkeringsplatser för bil. Just möjligheten till parkering är en avgörande faktor till att Uppsalas cancerpatienter upplever en sjukhusfilial som ett positivt inslag i vården.

Susanna Carlhem och Therese Magnusson Carlsson, båda verksamma i den förstudie som var upprinnelsen till initiativet, redogjorde för patientundersökningen som visar att medborgarna uppskattar att vården nu kommer närmare bostaden.

Susanna Carlhem är projektledare för "Cancervård närmare hemmet". Therese Magnusson Carlsson är verksamhetsutvecklare inom blod- och tumörsjukdomar på Akademiska sjukhuset.

Cancervård närmare hemmet är ett utvecklingsprojekt som Uppsala Akademiska Sjukhus har genomfört tillsammans med det globala läkemedelsföretaget Bristol Myers Squibb. Detta arbete har lett fram till nästa steg i cancervård utanför sjukhuset.

Även internationellt är trenden tydlig. Överläkare Markus Lingman, AI-specialist från Region Halland, kunde sammanfatta studier som visar att hela 90% av patienterna föredrar vård närmare bostaden än på sjukhus. Engelska studier visar också att resursbehovet tycks minska med upp till 40% när vården ges utanför sjukhuset. Dessutom sjunker mortaliteten.

Större krav på 5G-uppkoppling
Alla tycks alltså bli vinnare på det som kallas virtuella sjukhus. Samtidigt kommer de tekniska kraven att bli tuffare. NIS 2- och CER-lagstiftningen kommer att stipulera hårdare krav på cybersäkerhet och resiliens, vilket leder till att tillgången till uppkopplade journalsystem och uppkopplad medicinsk teknik kommer att kräva redundanta 5G-uppkopplingar.

Överläkare Markus Lingman menar att det är uppkoppling 24/7 som gäller om samhället och välfärden ska kunna skörda de stora fördelarna av de tekniska och medicintekniska landvinningar som nu görs. Användningen av ny uppkopplad digital teknik kommer att vara nödvändig för att klara den framtida välfärden i enlighet med Hälso- och sjukvårdslagen.

Särskild utredare avrapporterar i februari
I februari 2024 avrapporterar regeringens särskilda utredare Annette Norman delresultat i utredningen om genomförande av NIS2 och CER-direktiven.

Annette Norman är jurist på Post- och telestyrelsen (PTS) och utreder hur svensk lagstiftning ska harmoniseras den 18 oktober 2024, då NIS 2- och CER-lagstiftningen träder i kraft i Europas medlemsländer.

Avrapporteringen blir startskottet för en serie seminarier under våren om den nya lagstiftningen. Inte minst hur kraven på nya tekniska lösningar ska tolkas.

Regeringen föreslår också en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården i budgetpropositionen och att 77 miljoner kronor avsätts för detta ändamål under 2024.

Seminarier i vår
Den 19 mars inleds med seminariet NIS 2-teknik - Allmännyttans fastighetsbolag. Då sammanfattas det ansvar som kommuner och kommunalt ägda fastighetsbolag har när vården flyttar in i allmännyttans bostäder.

Projektet 5G i byggnad drar också sitt strå till stacken genom etablering av MedTech Connectivity Sandbox, där även virtuella sjukhus ingår. Mer om detta i kommande veckobrev.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. Du anmäler dig till seminarierna på projektets seminariehemsida – www.teknikhuset.org.

Du hittar alla tidigare veckobrev på https://www.5gibyggnad.se/letters.