Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
3302b048 ab08 e561 8e89 e4da121ba6ed

Sydkorea planerar 6G-introduktion redan 2028
Nu inleds något som liknar 60-talets rymdkapplöpning.
Internationella Teleunionen (ITU) planerar för en introduktion av 6G i god tid innan 2030. Samtidigt deklarerar Sydkorea att den egna 6G-introduktionen planeras till 2028 – redan om fyra år.

Ambitionerna att komma först är enkla att förstå. 6G innebär omvälvande fördelar för samhälle och näringsliv – med prestanda som skapar hållbarhet och förutsättningar för helt ny funktionalitet i samhällets olika delar.

Inledande 6G-ramverk
Internationella Teleunionen (ITU) planerar att avsluta den inledande 6G-standardiseringsprocessen "senast år 2030", enligt ett officiellt utkast till 6G-ramverk. ITU-R-studiegruppen, som ansvarar för dokumentet, nådde en överenskommelse i mitten av juni 2023. Nu väntas ett antagande av ramverket i slutet av september 2023.

6G-spektrum redan på gång
Enligt tidslinjen som rekommenderas av studiegruppen, kan 6G-spektrum presenteras vid World Radiocommunication Conferences (WRC) i november-december 2023 i Dubai, samt, i samband med WRC 2027. Dokumentet konstaterar att implementeringar, inklusive testsystem, kan bli aktuella redan innan 2030 i vissa länder. WRC 2027 blir således startskottet för Sydkorea, som ligger i startgroparna för att inleda byggandet av 6G-system redan 2028.

Nya användarfall – högre 6G-frekvenser
ITU:s första officiella dokument beskriver nästa generations mobila anslutningar med 6G. De prioriteringar och trender som beskrivs inkluderar hållbarhet, inkluderande anslutning, integritetsskydd och säkerhet. ITU-R-gruppen beskriver ett ramverk med nya användarfall, radiokrav och nyckeltal.

Det är helt klart att 6G blir en rejäl prestandahöjare i samhället. Med kapacitet att skapa helt nya användarfall – inomhus och utomhus.

Vad sägs om en positioneringsnoggrannhet kring 1-10 cm.
En noggrannhet som exempelvis möjliggör robotik och dockning av drönare i fastigheter för leverans av paket.

Eller vad sägs om mobilitetsprestanda med uppkopplade transporter i hastigheter mellan 500–1000 km/tim. Med latens mellan 0,1 – 1 ms. Prestanda som exempelvis möjliggör uppkoppling för robotik med betydande kapacitet även för fordon – på land och i luft.

Givetvis med intelligenta lokala nät för att stödja artificiell intelligens (AI). AI-relaterade funktioner med distribuerad databehandling, distribuerad inlärning, AI-beräkning och AI-modellexekvering.

ITU-R-gruppen överväger spektrum i högre frekvensområden, över 92 GHz, som ett komplement till användningen av lägre frekvensband. Mer specifikt kan band runt 100 GHz, 140-160 GHz, 220-240 GHz och runt 300 GHz potentiellt vara kandidater i det fortsatta arbetet.

Gruppen föreslår även lägre frekvenser, ända ner under 1 GHz.

Ta rygg på Sydkorea
Att vara en ledande industrination varar inte för evigt. Det är 6G som blir ryggraden i framtidens digitalisering, samhälls- och industriutveckling. Det är därför dags för Sverige att ta rygg på Sydkorea. Helt enkelt för att kunna behålla Sveriges kapacitet som välfärdsnation.

Det är därför lämpligt för Sverige att bejaka nordiska, europeiska och transatlantiska samarbeten – med start kring 6G denna gång. 5G är basen för 6G – därför bör nu utbyggnaden av 5G accelereras i Sverige.

Projektet 5G i byggnad drar sitt strå till stacken genom etablering av MedTech Connectivity Sandbox även i USA. Här deltar såväl svenska som amerikanska medtech- och neutral host-bolag. Förutom NIS 2-kraven, får systemlösningarna även en NATO-profil, inför Sveriges kommande NATO-medlemskap. Mer om detta i kommande veckobrev.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. Du anmäler dig till seminarierna på projektets seminariehemsida – www.teknikhuset.org.

Du hittar alla tidigare veckobrev på https://www.5gibyggnad.se/letters.