Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
E649f23a db8b 3a0a ac15 30277c839d4d

Obemannad kameraövervakning

Utomhus och inomhus
En kameraförsedd drönare kan vara först på en olycksplats för att tydliggöra resursbehov – långt innan utryckningsfordon har hunnit komma fram.

En rullande robotkamera kan genomsöka en byggnad efter arbetsdagens slut eller när det av olika skäl föreligger risk för människor att vistas i en lokal.

Drönare med kamera
En drönare med hastigheter närmare 80 kilometer i timmen kan snabbare nå en destination än ett vanligt hjulburet utryckningsfordon. Oavsett låg eller hög tätortsgrad, kommer drönaren att kunna tilldelas en luftkorridor som ger den en betydligt snabbare ankomst än vanliga bilar. I låg tätortsgrad är avstånden generellt längre. I hög tätortsgrad är hastigheterna lägre med hänsyn till närvaron av fotgängare. De mer kompakta trafiksituationerna är hastighetsdämpande. Här blir en kameraförsedd drönare lösningen för att snabbt vara på plats på en olycksplats för att tydliggöra resursbehov.

Inomhusrobot med kamera
En inomhusrobot med kamera och med en etablerad lösning med computer vision kan rondera byggnader där människor av olika skäl inte befinner sig. Det kan vara efter arbetsdagens slut eller i samband med gasutsläpp eller rökutveckling för att sondera kommande bemannade insatser. När det gäller GuardBots robot HARV7 till höger på bilden ovan, finns även tillgång till värmekamera för detektion av människor, defekta transformatorer eller elmotorer. HARV7 utnyttjar en baslinje i sin bildhantering, som urskiljer objekt som avviker från det normala. Det gör roboten lämpad för autonom övervakning. 

Dataöverföring i realtid 
För både drönaren och inomhusroboten gäller samma förutsättningar. Livevideo ska kunna överföras i realtid – utomhus och inomhus. 5G möjliggör sömlös och nära omedelbar dataöverföring, vilket gör att såväl drönare som rullande robotar kan skicka och ta emot information i realtid. Detta innebär att de kan vidarebefordra livevideoflöden, sensordata eller annan viktig information till sina operatörer eller kontrollcenter utan fördröjning, vilket säkerställer snabbt beslutsfattande och effektiv drift.

Den rullande roboten ska dessutom kunna öppna dörrar och åka hiss. Det innebär att det behövs en federerad nätverkslösning för kommunikation med byggnadens olika system. 

För bägge lösningarna blir det helhetslösningar som ställer krav på redundans, cybersäkerhet samt Chain of Trust. 

Multi-robot-samordning
Att ge fysisk och digital access till en byggnad för en rullande robot måste säkerställa att obehöriga inte finns på plats som kan smita med när dörrar öppnas. Det kan därför finnas behov av samordning med andra kameror och robotar.

5G möjliggör effektiv kommunikation mellan flera rullande robotar, vilket underlättar samordning och samarbete. De kan arbeta tillsammans för att utföra komplexa uppgifter, till exempel sök- och räddningsoperationer, lagerautomatisering eller till och med synkroniserade prestanda.

Seminarier i vår
Sverige ligger efter andra länder i 5G-utbyggnaden men har nu möjlighet att accelerera utvecklingen i samband med introduktionen av CRA. Förslagsvis blir kommande EU-lagstiftning utifrån CRA-, EAA-, NIS 2- och RCE-direktiven en sådan anledning att bygga ut säkrare och mer funktionella nät i samhället.

Även många bostäder i Sverige blir i en snar framtid föremål för nätutbyggnad – med högre lagstadgade krav på cybersäkerhet. Den 19 mars inleds med seminariet NIS 2-teknik - Allmännyttans fastighetsbolag. Då sammanfattas det ansvar som kommuner och kommunalt ägda fastighetsbolag har när vården flyttar in i allmännyttans bostäder.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. Du anmäler dig till seminarierna på projektets seminariehemsida – www.teknikhuset.org.

Du hittar alla tidigare veckobrev på https://www.5gibyggnad.se/letters.