Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
C30098b3 3b04 008a 3199 8e7bf2d8163a

2024 innehåller en lång rad händelser som kommer att förändra digitaliseringsarbetet i Sverige. 

Digitaliseringens utveckling i Sverige syftar politiskt till att uppnå en ökad internationell, europeisk och nationell standard för digitalisering. En utveckling som kännetecknas av ökad cybersäkerhet och tillgänglighet. Kommande EU-lagstiftning utifrån CRA-, EAA-, NIS 2- och RCE-direktiven syftar till att bygga ut säkrare och mer funktionella nät i samhället – inomhus och utomhus.

Hälso- och sjukvård i fokus
Specifikt inom hälso- och sjukvården – en dominerande samhällssektor räknat i BNP – är målet att kunna tillgängliggöra data för att exempelvis kunna prediktera ohälsa och därmed uppnå en högre kostnadseffektivitet och en ökad livskvalitet.

Medicinska sakers Internet – med 5G-nätverk utomhus och inomhus – kommer att koppla samman IoMT-enheter, som sensorer för vitaldata, bärbara enheter, implantat och andra uppkopplade enheter för att samla in och utbyta patientdata. Det innebär insamling av data 24 timmar per dygn – data som tillgängliggörs i realtid.

Bilden ovan visar ett svenskt exempel med Intelligent Implants från Göteborg, som möjliggör läkning av skelett- och benskador med uppkopplad och trådlös teknik.

Uppkopplad läkning av ben
Lokal leverans av elektrisk stimulering ger accelererad bentillväxt precis där det behövs. Fältet med multielektroder ger en överlägsen kontroll över läkningen.

Realtidsdata
Intelligent Implants lösning inkluderar en Läkarportal och det lokala nätet SmartFuse Cloud tillhandahåller ett sätt för läkaren att på distans övervaka patienters läkande i realtid inklusive data om systemfunktion, patientefterlevnad och bentillväxt. Den patientanvända appen syftar till att förbättra användbarheten och förbättra efterlevnaden.

Minimalt invasiv teknik
SmartFuse-systemet innehåller implantat och andra delar som är trådlöst integrerade för att arbeta tillsammans för att skapa det SmartFuse-system som läker benvävnad. Ett sådant exempel är ryggradsfusion i ländryggen. De mikroelektroniska delarna i SmartFuse-systemet är utformade för att sömlöst integreras i ortopediska implantat och kompatibla med alla befintliga kirurgiska procedurer. De invasiva tekniker som används bli minimala. Dessutom resulterar trådlös strömförsörjning och kommunikation i ett helt inneslutet implantat och eliminerar behovet av implanterade batterier eller inbyggda ledningar i patientens kropp. Den vita hub som syns på bilden sitter på ett bälte runt midjan.

Fler exempel – fler trender
Kommande veckobrev under 2024 kommer att beskriva fler exempel på uppkopplad teknik som ger oss bättre livskvalitet. Det är inte inomhusnäten som är själva syftet – utan vad samhället kan uppnå när näten är på plats.

Seminarier i vår
Sverige ligger efter andra länder i 5G-utbyggnaden men har nu möjlighet att accelerera utvecklingen i samband med introduktionen av CRA. Förslagsvis blir kommande EU-lagstiftning utifrån CRA-, EAA-, NIS 2- och RCE-direktiven en sådan anledning att bygga ut säkrare och mer funktionella nät i samhället.

Även många bostäder i Sverige blir i en snar framtid föremål för nätutbyggnad – med högre lagstadgade krav på cybersäkerhet. Den 19 mars inleds med seminariet NIS 2-teknik - Allmännyttans fastighetsbolag. Då sammanfattas det ansvar som kommuner och kommunalt ägda fastighetsbolag har när vården flyttar in i allmännyttans bostäder.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. Du anmäler dig till seminarierna på projektets seminariehemsida – www.teknikhuset.org.

Du hittar alla tidigare veckobrev på https://www.5gibyggnad.se/letters.