Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
764fc024 b9df 9ff1 a878 c216e2d14d30

T-Mobile tar marknadsandelar
Redan 2021 hade T-Mobile greppet om 5G-täckningen i USA.
Genom förvärvet av Sprint 2020, satsar nu T-Mobile på mellanbandet 2,5 GHz, vilket bedöms vara en ”gamechanger” både av externa bedömare och av T-Mobile.

T-Mobile har använt 600 MHz för sin expansiva 5G-utbyggnad men växlar nu alltså över till 2,5 GHz, vilket kommer att skapa ytterligare efterfrågan enligt T-Mobile. Både utomhus och inomhus.

Här får Sverige facit vad det gäller marknadens utveckling i länder som ligger två år före.

5G växer
T-Mobile satsar på 5G-täckning med 2,5 GHz i ytterligare 81 städer över hela USA, när man nu aktiverar en plan för att sätta Sprints 2,5 GHz-spektrum i funktion på tusentals platser. T-Mobile använder redan band 71 (600 MHz) för lågband, och satsar nu alltså på band 41 (2 500 Mhz) för mellanband. Alltmer mobildata hanteras nu genom 5G.

De senaste lanseringarna sträcker sig över 18 delstater, och utökar täckningen till stora marknader inklusive Atlanta, Dallas, Winston-Salem och Washington DC. Satsningen bygger vidare på tidigare implementeringar i Chicago, Houston, Los Angeles, New York City och Philadelphia, och ger T-Mobile en tillväxt med 2,5 GHz långt över det som uppnåddes av Sprint före bolagens sammanslagning.

Även med T-Mobiles rikstäckande 5G-täckning på 600MHz, är ambitionen att tillägget av 2,5 GHz ska möjliggöra snabbare datahastigheter, med en topp på nära 1Gb/s och typiska hastigheter på 300Mb/s.

T-Mobile bygger nu 2,5 GHZ på cirka 1 000 platser per månad och arbetar för att täcka tusentals städer i slutet av året.

Under sin andra kvartalsrapport förutspådde T-Mobile att 2,5 GHz blir en "game changer" för sina 5G-mål. T-Mobile betraktar 2,5 GHz som en kronjuvel inom sin 5G-affär, med en nära perfekt balans mellan hastighet och tillgänglighet. Något som Verizon och AT&T helt enkelt inte kan konkurrera med just nu.

Kundkraven ökar
Logiken är enkel. Hyresgäster förväntar sig alltmer från mobil digitalisering – vilket utvecklingen visar på de marknader som ligger två före Sverige i utrullning av 5G. I USA väljs 5G framför Wi-Fi. I Tyskland ökar mobildatakonsumtionen med en faktor 2,7 när användare får 5G i sin smartphone. De hyresvärdar som inte bygger högkvalitativa inomhusnät kommer att få allt svårare att behålla sina hyresgäster.

5G inomhusnät
T-Mobile konstaterar att makro-nätet inte klarar att tränga in i lokaler i den utsträckning som motsvarar hyresgästernas förväntningar. Hyresgästerna är inte heller nöjda med hur Wi-Fi klarar att leverera inomhustäckning.

I stället lanserar T-Mobile 5G som lösningen inomhus och lyfter fram möjligheterna med att markant kunna förbättra nätverkshastighet och tillförlitlighet även i byggnader. Hyresgästernas smak för 2,5 GHz kommer även att ta sig uttryck inomhus, där de spenderar 80-90 procent av sin tid.

5G inomhus och utomhus ger smarta städer
Det är en kombinerad utbyggnad av 5G inomhus och utomhus som skapar förutsättningarna för smarta städer. Smarta städer är ett av svaren för att kunna energieffektivisera nu när energipriserna i världen skapar oro.

Smarta städer
Hur smarta uppkopplingar och smarta städer kan integreras och förverkligas i Sverige blir temat på det uppkopplade seminariet den 18 oktober. Då premiärvisas det som med stor sannolikhet blir framtidens integrationslösning i Sverige. För smarta städer – men även för sjukhus, för kvarboende seniorer, för drönarleveranser till fastigheter och för distansdiagnostik.

Du anmäler dig till kommande seminarier på hemsidan https://www.teknikhuset.org/anmhar.