Nyhetsbrevet

Nyhetsbrev om projektets utveckling samt inbjudan till kommande seminarium.
150ca40e b496 94cc d546 ce45928ccaa5

AI skapar nya möjligheter för kameraövervakning

Otrygghet och ofrivillig ensamhet
Tillsynsroboten från GuardBot i USA är ett exempel på välfärdsteknik som har utvecklats för att minska den otrygghet och ofrivilliga ensamhet som allt fler äldre personer upplever i sitt kvarboende. 

GuardBot utvecklar nya lösningar tillsammans med MARCo Health Inc. – som är ett teknikföretag inom beteendehälsovård.

Viktigt för tryggheten
Tillsynsrobotar blir allt smartare och de blir därför alltmer värdefulla inom välfärden. Tillsynsrobotar är välfärdsteknik som anhöriga, hemtjänst eller sjukvårdspersonal kan använda för att göra virtuella tillsynsbesök på distans och på så sätt underlätta för personer med regelbundet vårdbehov att bo kvar hemma. Tillsynsrobotar möjliggör att vårdgivaren fritt kan röra sig i hemmet och interagera med vårdtagaren med hjälp av videosystem.

GuardBot och 5G
Eftersom GuardBot kan följa vårdtagaren både inomhus och utomhus, behövs en säker och redundant mobil uppkoppling. USA ligger drygt två år före Sverige i 5G-utveckling och GuardBot sammanfattar fem skäl till att 5G behövs för uppkopplad välfärdsteknik för inom- och utomhusbruk.

  1. Dataöverföring i realtid: 5G möjliggör sömlös och nära omedelbar dataöverföring, vilket gör att rullande robotar kan skicka och ta emot information i realtid. Detta innebär att de kan vidarebefordra livevideoflöden, sensordata eller annan viktig information till sina operatörer eller kontrollcenter utan fördröjning, vilket säkerställer snabbt beslutsfattande och effektiv drift. 

  2. Förbättrad fjärrkontroll: Med 5G kan rullande robotar fjärrstyras med ökad precision och lyhördhet. Operatörerna kan få en mer sammanhållen upplevelse av att styra robotens rörelser, vilket gör robotarna mer mångsidiga och lämpliga för olika uppgifter. Risken för att vårdtagaren snubblar på en herrelös robot minimeras.

  3. Multi-robot-samordning: 5G möjliggör effektiv kommunikation mellan flera rullande robotar, vilket underlättar samordning och samarbete. De kan arbeta tillsammans för att utföra komplexa uppgifter, till exempel sök- och räddningsoperationer, lagerautomatisering eller till och med synkroniserade prestanda. 

  4. Edge computing och AI-integration: 5G-nätverk i kombination med edge computing-funktioner gör det möjligt för rullande robotar att avlasta vissa beräkningar till molnet, vilket möjliggör mer avancerade algoritmer för artificiell intelligens (AI). Denna integration gör det möjligt för robotar att analysera data i realtid, fatta intelligenta beslut och snabbt anpassa sig till föränderliga miljöer. 

  5. Fjärrövervakning och underhåll: 5G-uppkoppling gör det enklare att övervaka och underhålla rullande robotar på distans. Operatörer kan få diagnostik i realtid, utföra programuppdateringar och till och med felsöka problem.

 

Seminarier i vår
Sverige ligger efter andra länder i 5G-utbyggnaden men har nu möjlighet att accelerera utvecklingen i samband med introduktionen av CRA. Förslagsvis blir kommande EU-lagstiftning utifrån CRA-, EAA-, NIS 2- och RCE-direktiven en sådan anledning att bygga ut säkrare och mer funktionella nät i samhället.

Även många bostäder i Sverige blir i en snar framtid föremål för nätutbyggnad – med högre lagstadgade krav på cybersäkerhet. Den 19 mars inleds med seminariet NIS 2-teknik - Allmännyttans fastighetsbolag. Då sammanfattas det ansvar som kommuner och kommunalt ägda fastighetsbolag har när vården flyttar in i allmännyttans bostäder.

Kontakta gärna Teknikmarknad, till exempel genom att svara på detta email, för mer information om projektet 5G i byggnad, eller om du är intresserad av kommande strategimöten, seminarier eller Användarföreningen. Du anmäler dig till seminarierna på projektets seminariehemsida – www.teknikhuset.org.

Du hittar alla tidigare veckobrev på https://www.5gibyggnad.se/letters.